Pripadnici Službe javnog reda i komunalne milicije odnosno "Beli" zvanično su preuzeli kontrolu karata u beogradskom gradskom prevozu pre tačno deset dana. Oni su tog 5. juna, u grupi po troje, ulazili u beogradske autobuse i kontrolisali da li putnici imaju voznu kartu. Osim tada, komunalni milicioneri pojavili su se u gradskom prevozu i dva dana kasnije, 7. juna, a od tada ih na autobuskim stajalištima više niko nije mogao videti. Kako Nova.rs saznaje, "Beli" neće vršiti kontrolu karata ni narednih deset dana, kako bi putnicima bilo ostavljeno vremena da "uđu u štos" sa novim sistemom naplate karata u javnom gradskom prevozu.

A kada „Beli“ nastave da vrše kontrolu u beogradskim autobusima, oni do septembra neće novčano kažnjavati putnike bez karte.

Od 17. maja putem broja 9011, slanjem SMS poruke, građani mogu da kupe kartu za gradski prevoz. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić ovlastio je komunalnog milicionera odnosno „Beogradskog ličnog“ kao jedino ovlašćeno lice koje će vršiti kontrolu karata.

Redakcija Nova.rs je prva objavila detaljan pravilnik sa uputstvima kako komunalni milicioneri treba da se ponašaju u javnom gradskom prevozu i u kontaktu sa putnicima.

Prema tom pravilniku, „Beli“ treba da u prvim danima novog sistema naplate karata deluju više edukativno, a manje represivno.

„Putnik je dužan da pokaže voznu kartu koju proveravmo putem veb aplikacije koja je već postavljena na PDA uređajima, na pretraživaču Gugl hrom. Kolege koje nemaju ovaj uređaj će na svom telefonu u pretraživaču uneti veb adresu karte.site i ulogovati se sa svojim korisničkim podacima i na identičan način vršiti kontorlu karata“, piše u pravilniku u koji je Nova.rs imala uvid.

Pročitajte još:

Upravo da bi putnici shvatili kako funkcioniše novi sistem naplate karata, ali i kakva je uloga „Beogradskih ličnih“, oni se narednih dana neće pojavljivati u beogradskim autobusima, niti će vršiti kontrolu karata.

„Uloga komunalnih milicionera je pre svega edukativna i informativna. Oni treba da pokažu profesionalnost i učtivost prema svakom putniku, a to znači da nema izbacivanja iz autobusa ili pisanja novčanih kazni, nego treba svakom putniku da predoče kako da kupi kartu i da mu objasni kako funkcioniše sistem. Zato oni neće kontorlisati karte narednih nekoliko dana“, objašnjava izvor blizak našoj redakciji.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako dodaje naš izvor, komunalni milicioneri neće pisati novčane kazne putnicima koji nemaju voznu kartu do septembra.

„Za sada nema pisanja kazni, biće ostavljeno celo leto da građani, ali i svi oni koji se tokom leta zateknu u Beogradu, nauče kako funkcioniše sistem. Tu se misli i na strance kojih je u tom periodu najviše“, objašnjava izvor.

Jedan komunalni milicioner je za Nova.rs ispričao svoje iskustvo u ulozi kontrolora, odnosno kako je izgledao njegov prvi dan. Tada je istakao da je iznenađen odgovornošću putnika jer je od njih 56 u jednom autobusu, čak 50 imalo voznu kartu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

To nam potvrđuje i izvor koji kaže da prema izveštaju komunalnih milicionera iz svih beogradskih opština, a koji je sačinjen od dva dana na pozicijama kontrolora, više od 96 odsto putnika je imalo kartu u trenutku kada je od njih zatražena.

„Tačno je da je veliki broj putnika već tog prvog dana imao karte, da li u vidu SMS poruke ili celodnevne ili mesečne. I mi smo bili iznenađeni, tako i treba da bude. Zato su komunalni milicioneri tu da svakom pomognu i objasne sve što nije jasno, a na putnicima je da se ponašaju odgovorno i da kupuju karte“, ističe izvor blizak Nova.rs.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Inače, tokom prvog dana komunalnih milicionera u ulozi kontrolora, građani su po društvenim mrežama mahom pisali kako su ih „Beli“ „zatekli“ svojom pristojnošću i učtivošću.

„Ne znam zašto sma imao predrasude prema njima. Komunalni milicione rje najljubaznije došao do mene, tražio mi kartu na uvid, rekao sam da nemam, on je objasnio kako da je kupim… Zaista, sve je bilo na mestu. Nisam čuo da je neko od njih rekao da ko nema kartu napusti vozilo, nego su samo tražili da u tom trenutku kupe kartu, a oni će im pokazati kako treba“, napisao je jedan korisnik Tvitera kojeg je tog dana „uhvatila“ kontrola.

BONUS VIDEO: Zbog haosa koji je Šapić napravio sa gradskim prevozom jedna slepa baka je sočno opsovala u živom programu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare